LACROSSE

The Fastest Game on Two Feet

Lacrosse eli suomeksi haavipallo on ikivanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa “sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä, joskus näissä “harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Intiaaneille lacrossella oli myös hyvin suuri uskollinen merkitys.

Nykymuotoista lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,82 m x1,82 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän takarajasta. Lacrossea pelataan haavipäisellä mailalla eli crossella, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, iso haavinen, mailansa. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Lacrossen peliaika on 4 x 15 min. Lacrossessa sallitaan taklaukset, muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa tunnetaan jäähyt, joita on eripituisia, 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn.

USA:ssa lacrossea pelataan yleisesti yliopistoissa ja lukioissa. Lajilla on myös kaksi ammattilaissarjaa, kesäsarja Major League Lacrosse ja talvisarja National Lacrosse League, joka pelataan 5-henkisin joukkuein lacrossen kaukaloversiona jääkiekko-kaukalossa (box lacrosse). Tunnetuimpia lacrossen pelaajia suomalaisille ovat varmasti jääkiekkoilijat Wayne Gretzky, Adam Oates ja Joe Sakic. Gretzky on tällä hetkellä myös Arizona Sting -nimisen ammattilaisjoukkueen taustajoukoissa. Muita kuuluisia lacrossen pelaajia ovat mm. jääkiekkoilijat Gary Roberts ja Brendan Shanahan, jotka pelasivat lacrossea ammattilaissarjassa talvella 2004-2005, koska NHL-liiga oli lakossa. Myös Tom Cruise, Michael J. Fox ja Judd Nelson ovat pelanneet lacrossea, kuten entinen presidenttiehdokas John Kerry. Kanadassa useat jääkiekkoilijat pelaavat tai ovat ainakin nuorena pelanneet lacrossea.

Lajin rantautuminen Suomeen

Lacrosse on jo yli kymmenen vuotta ollut Pohjois-Amerikan nopeimmin kasvava urheilulaji. Tämä nopea kasvu on tarttunut myös Eurooppaan, jossa uusia maita on tullut kiihtyvällä vauhdilla lajin pariin.

Suomeen lacrosse saapui virallisesti kesällä 2001, jolloin aloitti toimintansa Suomen Lacrosseliitto ry (www.lacrosse.fi). Liitto perustettiin ajamaan lajin kehitystä Suomessa ja hoitamaan kansainvälisiä suhteita. Helsinkiin perustettiin vuotta myöhemmin lajin ensimmäinen suomalainen joukkue, Helsingin Lacrosse Seura ry.

 

Myös naisten laji

Naisten lacrosse-toiminta alkoi virallisesti Suomessa miestenjoukkueen rinnalla Helsingissä vuonna 2002. Naisten Suomen mestaruudesta kisattiin ensimmäisen kerran kesällä 2007 Lahdessa. Kamppailussa mukana olivat Helsinki Lacrosse Naiset ja Turku Titans Ladies – voitto meni Turkuun.